27.03.2014 | Serbia

Nova usluga na portalu eUprava

Omogućena usluga zamene stare (papirne) vozačke dozvole na portalu eUprava, realizovanom od strane S&T Serbia

Ministarstvo unutrašnjih poslova zvanično je pustilo u rad elektronski sistem za zamenu starih papirnih vozačkih dozvola novim. I ovu naprednu uslugu, ali i samu platformu za kreiranje mnogih drugih elektronskih servisa na Portalu eUprava, realizovala je kompanija S&T Serbia.


Upotrebom ovog servisa u značajnoj meri se olakšava procedura zamene stare dozvole i u velikoj meri štedi na vremenu. Reč je o eGovernment projektu koji je omogućio vozačima koji poseduju staru, papirnu vozačku dozvolu da je posredstvom Portala eUprava zamene novom.

„Sistem je projektovan tako da se u svega par koraka uspešno podnosi elektronski zahtev, a jedini preduslov za korišćenje ove usluge jeste posedovanje lične karte sa čipom i čitača elektronskih kartica. Procedura je krajnje pojednostavljena tako da se nakon iščitavanja podataka sa lične karte i odabira odgovarajućih kategorija vozila za koje vozač poseduje dozvolu podaci šalju informacionom sistemu MUP-a. Nakon dobijanja potvrde da je zahtev uspešno podnet korisnik može da izvrši online plaćanje ili odštampa uplatnicu sa zbirnim iznosom taksi i plati je nekom od klasičnih metoda.Završetak procedure predstavlja informacija na Portalu koja korisniku stavlja do znanja da je dozvola spremna za uručenje nakon čega je potrebno otići u odgovarajuću policijsku stanicu", naveo je Milan Dučić, rukovodilac projekata kompanije S&T Serbia.

Da bi građani radije sve završavali na svojoj tastaturi pokazuje podatak da je za tri nedelje oko 3.000 vozača odlučilo da preko Portala eUprava zameni vozačku dozvolu. Osim toga, na ovaj način se državi ostvaruju značajne uštede (a time, posredno, i građanima) u odnosu na tradicionalni način zamene vozačke dozvole. Osim toga, direktna ušteda građanima je i to što se sada provizija naplaćuje samo jednom.

"MUP Srbije kontinuirano radi na pojednostavljivanju procedura građanima, tako da se bez dolaska u policiju i čekanja na šalterima dobiju dokumenta. Zasluge za uspešnost naših projekata pripadaju i našem implementacionim partneru - S&T Serbia kao i njihovom principalu - Upravi za digitalnu agendu, sa kojim imamo veoma dobru saradnju, a u planu su i mnogi drugi projekti za servise koji će biti u službi građana", izjavio je šef Odseka za Internet MUP-a Srbije, Duško Sivčević.