23.09.2013 | Serbia

VBS - Uspešno završena jedna od najkompleksnijih SAP implementacija u regionu

S&T Serbia je uspešno završila projekat SAP ERP implementacije u „Valjaonici Bakra Sevojno“ i kompaniji East Point Metals.

Valjaonica Bakra Sevojno (VBS) posluje u okviru internacionalne East Point Grupe – sa sedištem na Kipru, koja se, pored metala, bavi i nekretninama, inženjeringom i brokerskim uslugama. S obzirom na raznorodnost delatnosti East Point-a, internacionalni karakter (poslovanje u Srbiji, Rusiji, Nemačkoj,…) kao i broja članica ove grupe (preko10), bilo je neophodno uvesti jedan sveobuhvatni informaciono-poslovni sistem koji će uspešno integrisati poslovne procese VBS-a i svih ostalih pripadajućih kompanija East Point Metalsa. Valjaonica bakra Sevojno je stoprocentni osnivač četiri društva ograničene odgovornosti, a osnovnu delatnost Valjaonice bakra Sevojno čine prerada bakra i legura bakra u standardne poluproizvode. Najveći deo proizvoda se plasira na inostrano tržište, ukupno 87%, od čega čak 57% na tržište Zapadne Evrope.
Jedan od glavnih ciljeva projekta i očekivanja predstavnika VBS-a i East Point Metals-a su postizanje adekvatne podrške poslovnim procesima odgovarajućim poslovnim rešenjem radi pravovremenog, bržeg i racionalnijeg upravljanja svim resursima preduzeća. Pokazalo se da je rešenje koje je moglo da ispuni ova očekivanja – SAP poslovni softver, a partner pri njegovom uvođenju – S&T Serbia.

IT direktor Point grupe, Miloš Mihaljević, je povodom uspešnog završetka projekta izjavio: “Uzimajući u obzir važnost i kompleksnost projekta koji obuhvata Valjaonicu Bakra Sevojno i sve pripadajuće kompanije East Point-a, veliku pažnju smo posvetili procesu odlučivanja o izboru pravog partnera. Odlučili smo se za S&T s obzirom da je u pitanju međunarodna kompanija koja ima ekpertizu i veliko iskustvo u realizaciji sličnih projekata u našoj zemlji i regionu, kao i iskusan i proveren konsultantski tim. Pokazalo se da nismo pogrešili, jer je projekat izveden u roku – u planiranih16 meseci, i njime su pokrivene sve specifičnosti proizvodnje i prerade bakra ali i berzanskog poslovanja što je takođe jedna od delatnosti East Point-a.”

Implementirani moduli u okviru ovog projekta su: FI, CO, EC-CS, MM, SD, HR, PP-PI, PM i QM čime je obuhvaćeno praktično kompletno poslovanje. Projekat je podrazumevao i paralelne implementacije potrebnih modula u ostalim VBS zavisnim preduzećima u okviru East Point kompanija u Nemačkoj, Kipru i Rusiji, kao i isporuku SAP licenci i “roll-out”-e. Neke od ključnih prednosti i unapređenja su kvalitetnije izveštavanje na operativnom i strateškom nivou, smanjenje troškova procesa (izbacivanje suvišnih radnji na procesu), uspostavljanje pune kontrole nad procesima u smislu da se tačno zna odgovornost određene osobe za proces (početak, rad na procesu i kraj, odnosno izlaz procesa), kvalitetnije upravljanje promenama, rizicima, ljudskim i materijalnim resursima, automatizovano usklađivanje podataka između kompanija (u početku između članica EPM grupe, a kasnije i sa partnerskim firmama).

Mihajlo Poštić , menadžer SAP poslovne jedinice u S&T Serbia, izneo je svoje utiske o projektu: “Izbor SAP rešenja je prirodan razvojni korak na putu modernizacije poslovanja, što je jedan od strateških ciljeva vlasničke strukture VBS-a i EPM-a. Izuzetno nam je drago što je vodeća regionalna kompanija iz oblasti prerade bakra odlučila da kao partnera u uvođenju novog poslovno-informacionog rešenja odabere S&T, kao i to što smo, zahvaljujući ekspertizi i snazi našeg konsultantskog tima, ali i dobrom vođenju projekta, ovo poverenje opravdali. Realizacija ovog projekta je bila uspešna, a dogovoreni rokovi ispoštovani.
Možemo slobodno reći, na osnovu broja i vrste funkcionalnih modula, da je ovo sigurno bio najkompleksniji projekat ove vrste u regionu u poslednjih nekoliko godina. Vrednost ovog projekta bila je veća od milion evra, a sistem ima 200 korisnika, što su takođe jasni pokazatelji njegovog obima i značaja.”