30.01.2015 | Austria

Energetska revolucija: S&T se snažno izborio za svoje mesto

Intervju za Wirtschaftsblatt (poslovni časopis): Hannes Niederhauser, generalni direktor S&T AG

Rast profita (pre poreza i amortizacije) od 20 odsto u prvih devet meseci 2014. godine, dividende po prvi put u istoriji kompanije, centralna pozicija na ”Smart Grid” tržištu i impresivni projekti koji su u planu za realizaciju: teško je da vam se S&T u ovom trenutku ne svidi.

Teško da smo i prema kojim akcijama bili toliko strogi kao prema S&T-ovim. Videvši kvartalne finansijske rezultate početkom 2011. – bili smo zaprepašćeni. Izgledalo je kao da su dani bečke IT firme za pružanje usluga odbrojani. U isto vreme, kompanija koja danas upravlja S&T-om je zadovoljno pisala svoju priču o uspehu: Quanmax AG (nekada Gericom), sa sedištem u Lincu postao je firma o kojoj se priča zbog rastućih brojki. Dugo je bio aktivan u cloud oblasti (računarstvo u oblaku), toliko važnoj danas; a u 2011. Quanmax je preuzeo veći deo S&T-a, koji se konačno pripojio kompaniji u 2012. godini.
Na berzanskim forumima, o Quanmaxu koji je listiran na frankfurtskoj berzi se vrlo malo govorilo. Svako ko je imao osećaj da u to vreme kupi deonice za oko 0.60€, danas bi držao, pod S&T-ovim imenom, papir sa vrednošću od otprilike 3.25€.
Nedavno, u oktobru 2014. godine, S&T je „dodao gas“ sa cenom akcije koja je skočila za skoro 40 odsto u roku od nekoliko nedelja. Pozadina toga bila je ugovor u oblasti “pametne energije” u iznosu od 20 miliona američkih dolara - najveći do sada u istoriji kompanije.
Skok vrednosti sa nešto više od 2,5 evra do preko 3,5 evra bio je bez presedana za ove akcije.
Trenutno, postoji opadajući trend ka vrednosti od 3.18 evra. Sa naše tačke gledišta, međutim, snažni razvoj zasniva se na uslovima koje čine deonice atraktivnim na duge staze.

Dividenda obećava

Po prvi put postoji dividenda (od 0.06€ ) u 2014. godini. Istina je da S&T nema sličan reper kad je u pitanju profit, ali: “Biće uvek jednak ili veći od prošlogodišnjeg”, obećava generalni direktor Hannes Niederhauser. Njegov udeo je 14,9 odsto, i pored osnovne plate od 500 evra živi od dividende. U isto vreme, perspektiva 420.000 akcija je data u ruke menadžmentu u 2014. (na četiri godine, po ceni od 0,3622€). Interes rukovodstva za cenu akcija je osiguran.
Kurs je postavljen: Evropska unija zahteva da 80 odsto domaćinstava bude opremljeno pametnim brojilima (Smart Meters) do 2019. godine - 40 milijardi evra vredno tržište , po Niderhauseru , koji je ušao na tržište pre tek godinu dana. Ukupno 200 miliona brojila treba da ispune EU kvotu . Četiri miliona od trenutno instaliranih dvanaest miliona pametnih brojila potiču iz S&T-a.
Sektor “Uređaji” , čiji je “Pametna energija” deo, porastao je za 66 odsto u poređenju sa šest odsto za S&T u celini. EBITDA margina je 17 odsto ( na nivou grupe : šest odsto ). S obzirom na sve ovo, investicije u akvizicije su malo verovatne u bliskoj budućnosti : "Ne trebaju mi akvizicije, zahvaljujući Smart Grid-u možemo brzo da rastemo organski” kaže Niederhauser u intervjuu za Wirtschaftsblatt. Neprofitabilni hardver, s druge strane, biće znatno smanjen. Moto: "Ne prodajemo hardver bez usluge".

Istovremeno, margine bi trebalo da se povećaju proširivanjem cloud usluga. U oblasti sigurnosti podataka, čak polovina prihoda dolazi iz cloud usluga (npr. virtuelni firewall-ovi). "To je dovelo do veoma lepog povećanja margine. I više ne moramo da isporučujemo malu kutiju", kaže Niederhauser. " Naš najbolji prodavac bio je Edvard Snouden. Opremili smo tri zemlje sa "Steel Cloud-om" koji ne napušta zemlju ", komentariše Niederhauser novu potrebu za sigurnošću podataka. U ovom trenutku, u S&T-u se rade pilot projekti za potencijalne ugovore u iznosu od 3 milijarde evra.