28.03.2015 | Serbia

S&T i HP održali konferenciju na temu Enterprise IT rešenja

24.03. u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, održana je konferencija na kojoj su bila prikazana rešenja za računarsku infrastrukturu koje kompanija Hewlett-Packard može da ponudi velikim – tzv. “Enterprise” korisnicima. Na događaju su bila prikazana najnovija serverska, storidž i rešenja za bekap i arhiviranje, kao i najsavremenija cloud, mrežna i security rešenja i tehnologije kroz prezentacije, iskustva korisnika i demo prikaze.
Kako su informacione tehnologije integralni deo poslovnog uspeha, neophodno je držati korak sa novim tehnologijama da bi se ostao konkurentan. Kao jedna od vodećih IT kompanija u Srbiji S&T je uvek nastojao da bude pionir u predstavljanju i implementaciji novih i savremenih tehnologija na tržištu Srbije. U tom cilju je, u saradnji sa kompanijom HP, i organizovana jednodnevna IT konferencija na kojoj su relevantni predavači govorili o novim sistemima, tehnologijama i tehnikama i prednostima koje oni donose za krajnje korisnike.

Korisnici iz svih privrednih vertikala mogli su čuti novitete u rešenjima za smeštanje/skladištenje (storidž sistemi), bekap podataka, serverskim sistemima, Cloud sistemima kroz predavanja i prezentacije o aktuelnim tehnologijama i tehnikama. Između ostalog govorilo se i o HP 3PAR storidž liniji proizvoda kao primeru isplative, skalabilne i fleksibilne arhitekture koja odgovara i na zahteve koje pred nju stavljaju potrebe modernog poslovanja. HP 3PAR storidž može odgovoriti potrebama organizacija svih veličina, kao i karakterističnim izazovima sa kojima se susreću – nudeći odgovarajući storidž kako sa aspekta performansi, skalabilnosti i funkcionalnosti tako sa cenovnog aspekta.

„Internet of things“ je postavio nove zahteve u smislu arhitekture i mrežne povezanosti – pitanja na koja je HP dao odgovor kroz svoja specifična rešenja, i ako možemo da kažemo, novi IT stil. HP-ova rešenja za mrežnu infrastrukturu dala su odgovor na sve veći broj zahteva za povezivanje (konektivnost) pametnih uređaja. Sa druge strane BYOD (donesi svoj uređaj) trend gura firme u prilagođavanje novim tehnološkim trendovima,

Predstavljena je i nova HP linija proizvoda – HP Moonshot System. HP Moonshot sistemi donose značajne uštede u prostoru, potrošnji energije i smanjuju kompleksnost sistema. Korisnici su imali prilike da čuju i vide posebne prednosti koje HP Moonshot sistemi pružaju kao rešenje za virtuelnu desktop infrastrukturu – hostujući veći broj aplikacija i desktopa u data centru. Prikazano je i poređenje rada sistema na klasičnoj infrastrukturi i Moonshot sistemu.

Kada je reč o cloud sistemima, ta su rešenja prikazana kroz HP brend – HP Helion. Ovom brendu je poverenje pružilo preko 2000 kompanija širom sveta. Predstavljen je način rada HP Helion-a čiji su korisnici iskusili smanjenje troškova za skoro trećinu, skoro dvostruko brže puštanje u rad sistema i praktično potpunu (trenutnu) dostupnost. HP Helion strategija podrazumeva hibridni IT – u zavisnosti od vrste aplikacije koristi se javni ili privatni oblak (ili pak tradicionalni IT), i omogućava developerima da brzo razvijaju Cloud-native aplikacije.

Zbog globalizacije tržišta, sve veća količina podataka stvara sve više prilika za “sajber kriminal” koji je sve češće finansijski motivisan (u oko 75% slučajeva napada).
S&T-ov stručnjak za mreže i sigurnosna rešenja, predstavio je HP Enterprise Security portfolio, od čega je poseban akcenat stavljen na SIEM (Security Information and Event Management) rešenje koje podrazumeva prikupljanje, kategorizaciju, korelaciju, forenziku, izveštavanje, kao i real-time alarme na osnovu svih logova relevantnih za sigurno poslovanje kompanije. Više stotina mrežnih uređaja, aplikacija, sistema je podržano „out of the box“, a sistem omogućuje i formiranje konektora za prikupljanje logova sa „custom“ specifičnih izvora i formata logova, bez potrebe za programiranjem.
Sve ovo omogućava HP ArcSight koj je dugi niz godina leader u Gartner-ovom kvadrantu - što je pokazatelj tehničke izvrsnosti. Kada se uzmu u obzir svi (i skiriveni) troškovi pokazalo se i da ima manji TCO od sličnih rešenja. S&T-ovo lokalno iskustvo u brojnim implementacijama ovog rešenja garancija je uspeha i budućih ovakvih projekata. HP ima i IPS/IDS (Intrusion Prevention/Detection System) sisteme – kao vodeći pronalazač ranjivosti u operativnim sistemima i aplikacijama. Svoje nalaze ugrađuje u svoje proizvode (kao što je HP Tipping Point) tako da su korisnici zaštićeni i pre zvaničnog objavljivanja ranjivosti Prema National Institute for Standards and Technology (NIST), 92% ranjivosti se nalazi u softveru. HP Fortify vrši skeniranje izvornog koda tokom razvoja aplikacija u cilju otkrivanja i ispravljanja ranjivosti aplikacija. Ispravka tokom razvoja je višestruko jeftinija i brža od naknadne popravke gotovih aplikacija.

Na kraju dana, priča zadovoljnog korisnika o uspešnom zanavljanju infrastrukture (serveri, storidž, SAN/LAN) i migraciji sistema koji je u potpunosti zamenila odgovarajuća HP oprema; potvrdila je njenu performantnost i funkcionalnost; skalabilnost i proširivost, lakoću i jednostavnost administriranja – kao primer tehnologije spremne za budućnost.

Kada je reč o cloud sistemima, ta su rešenja prikazana kroz HP brend – HP Helion. Ovom brendu je poverenje pružilo preko 2000 kompanija širom sveta. (Kompanija HP je dosta investirala u Cloud tehnologiju i ima značajno učešće u OpenStack projektu). Predstavljen je način rada HP Helion-a čiji su korisnici iskusili smanjenje troškova za skoro trećinu, skoro dvostruko brže puštanje u rad sistema i praktično potpunu (trenutnu) dostupnost. HP Helion strategija podrazumeva hibridni IT – u zavisnosti od vrste aplikacije koristi se javni ili privatni oblak (ili pak tradicionalni IT), i omogućava developerima da brzo razvijaju Cloud-native aplikacije.

Video prilog sa skupa možete pogledati ovde