Sistem za Instant Plaćanja - u Banci Poštanskoj štedionici

10.04.2019 | Srbija

Narodna banka Srbije pokrenula je sistem za instant plaćanja (IPS) kako bi olakšala transfer novca u zemlji. Sistem je uveden u oktobru prošle godine, i to je prvi IPS u regionu; pokrenut mesec dana pre Pan - evropskog sistema za instant plaćanja.

Komercijalne banke u Srbiji su bile u obavezi da svojim klijentima omoguće izvršavanje instant plaćanja na šalterima, kao i korišćenjem elektronskih kanala poput internet i mobilnog bankarstva.
Jednoj od njih - Banci Poštanska štedionica (jednoj od najvećih i najstarijih banaka u Srbiji), S&T Serbia je pružila podršku u implementaciji ovog rešenja. Banka je sada u mogućnosti da obrađuje plaćanja (B2B, B2C, C2C), 24 sata dnevno, 365 dana u godini, u realnom vremenu. Iako je zahtev bio da se omogući transfer u roku od 10 sekundi - uz S&T - ovo rešenje samo nekoliko sekundi je dovoljno za ovakvu vrstu transfera. Banka je sada u samom vrhu (među prve dve) po broju izvršenih IPS naloga u Srbiji. Najveći izazov u ovom složenom projektu bio je da se njegova realizacija završi u kratkim rokovima koje je postavila Narodna banka.

Zajedno sa softverskim rešenjem - S&T je obezbedio i hiper konvergentno infrastrukturno rešenje. Ova infrastruktura je bazirana na dva DellEMC VxRail uređaja i DataDomain-u. Ono garantuje izuzetno visoke performanse, visoku dostupnost kao i oporavak od katastrofe. Veoma zadovoljna i softverskim i infrastrukturnim rešenjima, Banka sada namerava da migrira i druge bankarske sisteme oslanjajući se na stručnu podršku S&T-a u Srbiji.